Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

       Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μαρτίου στην Ηράκλεια Σερρών, η εκδήλωση ενημέρωσης, με θέμα: " Oι Επιπτώσεις από την Έρευνα και Εξόρυξη Χρυσού στο Νομό μας " , διοργανωτές της οποία ήταν η Πρωτοβουλία και οι Ενεργοί πολίτες  ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στο Νομό μας.
      Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των δημοτών του δήμου Ηράκλειας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για τις σημαντικά  αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην υγεία, την οικονομία, το περιβάλλον και τη κοινωνία, για την περιοχή του δήμου Σιντικής,  όπου πραγματοποιούνται οι  έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού, με απώτερο στόχο την εξόρυξή αυτών (κοιτασμάτων χρυσού), όσο και για τις συνέπειες σε ολόκληρη την επικράτεια του Νομού Σερρών.
      Προσκεκλημένοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ. Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Υγείας της Ιατρικής σχολής Α.Π.Θ και Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Εδαφολογίας της Γεωπονικής σχολής Α.Π.Θ, οι  οποίοι επισήμαναν τις σοβαρότατες επιπτώσεις που εγκυμονεί για την υγεία μας (καθηγητής κ. Αλέξης Μπένος ) αλλά και για το περιβάλλον (καθηγητής κ. Κυριάκος Παναγιωτόπουλος) η εξόρυξη χρυσού.
      Το λόγο επίσης έλαβαν και οι κ. Κωσταντίνος  Καράμπελας (χημικός μηχανικός) και Αθανάσιος Λίαβας (μεταλλειολόγος μηχανικός) οι οποίοι με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στους τρόπους και τη διαδικασία εξόρυξης χρυσού και επισήμαναν για ακόμη μια φορά, τις αρνητικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, που συνεπάγεται η εξόρυξη για την υγεία, το περιβάλλον την οικονομία και συνολικά για την κοινωνία, όχι μόνο της περιοχής όπου γίνεται η εξόρυξη, αλλά και σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή.
       Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και μεταξύ αυτών ο δήμαρχος του δήμου Ηράκλειας  κ. Ε. Κοτσακιαχίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι βουλευτές του νομού μας κ. Μαρία Κόλλια  - Τσαρουχά  και Αφροδίτη , Σταμπουλή, καθώς και εκπρόσωποι των κινήσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από την Χαλκιδική και το Κιλκίς. Αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός ο λόγος των εκπροσωπών της Χαλκιδικής και  Κιλκίς, οι οποίοι μετέφεραν και μοιράστηκαν με το παρευρισκόμενο κοινό, την αγωνία τους, τους φόβους και ανησυχία τους, από την επικείμενη εξόρυξή χρυσού σε περιοχές του Κιλκίς και πολύ περισσότερο της Χαλκιδικής, οι οποίοι τόνισαν, την  ιδιαίτερα  δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν, σε κλοιό αστυνόμευσης και παρακολούθησης. Ο λόγος δόθηκε και στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση και φυσικά, από όλους εκφράστηκε η αντίθεση και στην περαιτέρω έρευνα, όσο και στη εξόρυξη.
       Η εκδήλωση διήρκεσε τρεις ώρες και έκλεισε με την διαβεβαίωση του δήμαρχου του δήμου Ηράκλειας κ. Κατσακιαχίδης, πως, θα προσπαθήσει  να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την Τρίτη 18 Μαρτίου, με μοναδικό θέμα, την έρευνα και εξόρυξη χρυσού και εξέφρασε την ελπίδα ότι, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, θα θεσπίσει ψήφισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο, το θέμα θα τεθεί σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε περίπου δύο εβδομάδες.
       Ελπίζουμε μετά το αρνητικό ψήφισμα το δήμού Σιντικής, να έχουμε ένα ακόμη αρνητικό ψήφισμα και από τον δήμο Ηράκλειας και ευχή μας, όλοι οι δήμοι του νομού μας να λάβουν παρόμοια ψηφίσματα !
   Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες συνεχίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων των κατοίκων του Νομού Σερρών, και για τον λόγο αυτό προγραμματίζουμε την επόμενη μεγάλη εκδήλωση ενημέρωσης σύντομα στη πόλη των Σερρών.

Καλή μας Επιτυχία !!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου