Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18/7/14



        Την Τετάρτη 9 Ιουλίου ώρα 10:00 το πρωί κλιμάκιο αποτελούμενο από δέκα περίπου επιστήμονες (γεωλόγους, ορυκτολόγους κλπ) με επικεφαλής τον Σπ. Τζίμα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών & Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, έφτασε στο Χαρωπό Σερρών. Είναι γεγονός ότι έχουν προηγηθεί πολλαπλές επισκέψεις στην περιοχή από κλιμάκια του ΙΓΜΕ τα οποία -όπως διαβεβαίωσε προφορικώς στις 27 Ιουνίου 2014 ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Ν. Νικολάου και ο προϊστάμενος της προκείμενης έρευνας που διενεργείται- διεξάγουν έρευνα που σχετίζεται με το γεωθερμικό πεδίο Χαρωπού, κινήσεις  για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί ούτε ο Δήμος Σιντικής ούτε οι κάτοικοι του οικισμού.


            Κατά την συγκεκριμένη επίσκεψη του κλιμακίου όπου σκοπός ήταν η αυτοψία της υπό έρευνα περιοχής «Μαύρα Λιθάρια» (οι περισσότεροι είχαν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές), ανήσυχοι κάτοικοι του Χαρωπού και μέλη της ομάδας ‘Ενεργοί Πολίτες Ν. Σερρών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού’ έθεσαν ερωτήματα και συζήτησαν με τους επιστήμονες σχετικά με το τι έχουν σκοπό να κάνουν στην περιοχή τους. Οι ισχυρισμοί του επικεφαλής Σπ. Τζίμα ο οποίος τόνιζε με έμφαση ότι πρόκειται «απλώς για έρευνα του υπεδάφους της περιοχής» δεν έπεισαν καθόλου μιας και είναι γνωστό ότι το ίδιο το ΙΓΜΕ έχει αποτυπώσει αναλυτικά τις μεταλλικές ορυκτές πρώτες ύλες (ΜΟΠΥ) Μακεδονίας Θράκης σε χάρτες από το 2010. Επιπλέον πριν λίγους μήνες είχε προηγηθεί άλλη μια άλλη επίσκεψη κλιμακίου του ΙΓΜΕ που σάρωνε την περιοχή με ειδικά μηχανήματα που δείχνουν τι ακριβώς υπάρχει στο υπέδαφος, σύμφωνα με την απάντηση που πήραν από τους επιστήμονες ορισμένοι ντόπιοι βοσκοί που βρέθηκαν παρόντες. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν είναι γνωστά τα μεταλλεύματα που υπάρχουν στην περιοχή.

           Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις και σύμφωνα με το παράδειγμα του Κιλκίς , υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο μοναδικός σκοπός αυτών των ‘υποτιθέμενων’ ερευνών του ΙΓΜΕ και κατ’ επέκταση και του ΥΠΕΚΑ είναι να παραδοθεί η περιοχή σε ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης του υπεδάφους και εξορυκτικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα η εταιρεία γίνεται κύριος του υπεδάφους αλλά και της επιφάνειας, οπότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα περίφραξη της περιοχής με συρματοπλέγματα για την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης, εταιρείες security και αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο και πολλά άλλα που παραπέμπουν σε εικόνες που βλέπουμε στις Σκουριές Χαλκιδικής. Με υπαρκτούς αυτούς τους κινδύνους, οι κάτοικοι ενημέρωσαν τους επιστήμονες ότι στην «υπό έρευνα» περιοχή υπάρχουν ιδιοκτησίες, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες οι οποίες τροφοδοτούν το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Θεωρούν ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ το ενδεχόμενο να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους, τα ζώα τους, τις περιουσίες τους. Ο κ. Τζίμας δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί μελλοντικά μια εκδήλωση - ενημέρωση στην περιοχή του Δήμου Σιντικής σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες. 

       Θεωρούμε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις αιρετών, πρόσφατα από τον κ. Μωυσιάδη -  Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις τοπικές πρωτοβουλίες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σέρρες ως μειοψηφίες συκοφαντών, κινδυνολόγων έως και αντικυβερνητικών(!) είναι τουλάχιστον επικίνδυνες και ανεπίτρεπτες. Τους παραπέμπουμε σε εκατοντάδες δημοσιευμένα ψηφίσματα επιστημονικών φορέων και επιτροπών αναγνωρισμένων από το Ελληνικό Κράτος όπως το ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Α.Π.Θ. (Γεωπονική Σχολή, Συμβούλιο Περιβάλλοντος, Πρυτανικό Συμβούλιο, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών), το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ομοσπονδία Σωματείων Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Έβρου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που έχουν ταχθεί ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενώ δεν παραλείπουμε και τις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Σιντικής και Ηράκλειας ενάντια και σε κάθε έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξόρυξη. 

         Με τις περιπτώσεις της Χαλκιδικής, του Έβρου και του γειτονικού Κιλκίς να είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από το σχέδιο των εξορύξεων στην περιοχή των Σερρών δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία σκόπιμη υποβάθμιση της σπουδαιότητας της κατάστασης με  ισχυρισμούς περί αθωότητας των ερευνών, ειδικά από θεσμικούς φορείς που διαχειρίζονται τις ζωές και τις περιουσίες όλων μας (Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι).

           Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις ενημέρωσης των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη σε περιοχές των Σερρών και συμμετέχουμε στη Γιορτή Λίμνης Δοϊράνης που διαρκεί από τις 13 έως 20 Ιουλίου 2014, όπου συγκεκριμένα το Σάββατο 19 Ιουλίου και μαζί με επιτροπές του Κιλκίς και της Χαλκιδικής θα γίνει αναλυτική παρουσίαση/ενημέρωση για το πως από τις «έρευνες» του ΙΓΜΕ - ΥΠΕΚΑ και παρά τις διαβεβαιώσεις για δημόσια διαβούλευση, φτάσαμε στην παραχώρηση σε εταιρεία χιλιάδων στρεμμάτων στις περιοχές Βάθυς - Γερακαρίου και Ποντοκερασιάς του Κιλκίς, σε Πάικο και Κρούσια, δυτικά της λίμνης Κερκίνης.

Ενεργοί Πολίτες Ν. Σερρών Ενάντια Στην Εξόρυξη Χρυσού
http://energpolites.blogspot.gr/
energpolites@gmail.com

Πρωτοβουλία Ενάντια στο Χρυσό Αγκίστρου και Νιγρίτας
http://antigoldserres.wordpress.com/
antigoldserres@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου